Från elkonsument till elproducent med solens kraft!

En investering för framtiden

Att installera solceller är en investering för framtiden – för er bostadsrättsförening, era medlemmar och för miljön. Om er bostadsrättsförening äger en eller flera fastigheter med ledig takyta finns det flera goda skäl att ta steget till förnybar energi och solkraft - hårt arbetande solceller sänker era elkostnader, höjer värdet på fastigheterna och bidrar till en bättre miljö. Kontakta oss idag för fri offert!

Smart, smidig och trygg lösning från Paxcell

Vi vet av egen erfarenhet hur arbetsgången brukar se ut i en bostadsrättsförening. Därför har vi skapat en arbetsgång där vi erbjuder en av marknadens enklaste och tryggaste lösningar för installation av solpaneler. Hela projektet sker i vår egen regi med egen kompetent och erfaren personal som innehar alla certifikat och behörigheter. Återbetalningen ligger normalt på 8 till 12 år, med en livslängd på cirka 40 år. Givetvis ingår marknadsledande garantier och möjlighet att teckna serviceavtal. När solcellerna är på plats kan medlemmarna följa systemet på sin telefon eller dator. Det känns extra bra när skillnaden för föreningens ekonomi och för miljön blir synlig för alla föreningen.

Flexibel betalning eller så betalar vi er för hyra av ert tak!

För att underlätta för våra kunder erbjuder Paxcell flera olika betalningsmetoder eller intäktsmöjligheter. Du kan välja mellan att betala direkt, finansiera eller leasa ditt solcellssystem. Du kan även hyra ut ditt tak till oss under en överenskommen tid, så betalar vi dig en summa årligen baserat på hur stor installationen är.

Alla i föreningen vinner på fri energi från solen!

Laddboxar och Batterier

Våra övriga solenergi produkter är gjorda för att passa ihop tillsammans med våra solceller. Dom skapar tillsammans ett smart energisystem som de boende i bostadsrättsföreningen drar nytta av tillsammans. Paxcell kan givetvis leverera en komplett lösning med solceller, batterier och laddboxar för de boendes elbilar och hela processen sköts och designas av våra kunniga energiexperter. En smart investering som gör er bostadsrättsförening mindre beroende av energijättarna och ger alla medlemmar tillgång till billig, effektiv och smart elbilsladdning.

Checklista till bostadsrättsföreningar - från idé till beslutsfattande

Intresset för klimatsmarta alternativ ökar bland bostadsrättsföreningar. Från källsortering till elavtal med förnybar energi. Bor du i en förening där du skulle vilja att man överväger att installera solceller i bostadsrättsföreningen? Vi har samlat information och gjort en checklista om vad du som medlem eller i styrelse, bör kika på för att ta fram underlag så att föreningen enklare kan fatta ett beslut.

1. Vad har er BRF för förutsättningar?

Börja med att undersöka vad bostadsföreningen har för förutsättningar för att installera solceller. Om ni kan installera solceller i bostadsrättsförening beror både på taket, er totala elförbrukning och andra planerade utgifter. Vi rekommenderar att Ni tar en extra titt på följande:

Takets skick

Har föreningen planer på att rusta upp taket? Gör det innan ni bestämmer er för att installera solceller i bostadsrättsföreningen. Kom ihåg att solceller är en långsiktig investering! Ni vill därför att taket ska vara i tillräckligt bra skick för att klara av att solceller i minst 30 år framåt.

Takets storlek

Hur stort är föreningens tak? För att få plats med så många solpaneler som möjligt behöver ni veta storleken på taket. Undersök hur många kvadratmeter det rör sig om. Glöm inte att räkna med takytor på garage, cykelgarage, gemensamma byggnader etc.

Takets väderstreck och lutning

Om ni bestämmer er för att installeras solceller vill ni kunna maximera nyttan. Undersök vad ert tak har för lutning och vilket väderstreck det vetter mot. Ni vill undvika att sätta upp solpaneler i skuggiga områden. I regel är söderläge och ca 40 graders lutning ett optimalt tak för solceller. Men alla lägen bortsett från norrut är användbara.

Föreningens elförbrukning

Hur mycket el förbrukar er förening? Desto större elförbrukning ni har ju mer lönsamt kommer solceller vara för er bostadsrättsförening. Men i regel har bostadsrättsföreningar en lönsam kalkyl vid en årlig förbrukning mellan från 8kW till 255 kW.

Befintliga elavtal

Har föreningen gemensamma eller separata elavtal för hushållselen? Om er förening har ett gemensamt elavtal kan solceller sänka allas totala elkostnad. Om ni istället har separata avtal kan en mindre mängd solceller vara aktuellt för att täcka elförbrukningen för elen som går åt till föreningens gemensamma utrymmen.

2. Hur mycket solceller behöver ni?

Hur stor del av er totala elförbrukning vill ni ersätta med solenergi? All förbrukning eller bara för era gemensamma utrymmen? Det avgör hur mycket solceller bostadsrättsföreningen behöver. Utgå från föreningens årliga elförbrukning och takets storlek för att beräkna vad ni har för möjligheter och hur mycket el solcellerna potentiellt kan producera. Kontakta oss för ett förutsättningslöst möte där vi går igenom hur vi kan hjälpa er och era medlemmar att spara pengar. Hur mycket solceller ni kan installera beror även på vad er huvudsäkring i fastigheten klarar av. Den begränsar med andra ord hur mycket el ni kan produceras. Hör efter med er styrelse för mer information.

3. Vad är er budget?

Listan kan snabbt göras lång när det kommer till saker man vill fixa till i fastigheten och det är alltid en fråga om prioritering. När ni har landat i hur många solpaneler ni är intresserade av att installera kan ni beräkna investeringens kostnad.

4. Behöver ni söka bygglov?

I majoriteten av fallen behöver man inte söka bygglov, men det finns alltid undantag. Det finns många vackra och välbevarade bostadsrättsföreningar i Sverige med olika klassificeringar. Ta därför en extra titt på fastighetens detaljplan, står det att ni behöver söka bygglov så gäller det. Likaså om fastigheten är k-märkt, med i ett bevarandeprogram, blåklassad eller grönklassad.

Osäker? Kontakta oss om vad som gäller kring bygglov för solceller och hur man söker.

5. Kontakta oss för kostnadsfri offert

Undersöka gärna vilka andra tjänster vi på Paxcell kan erbjuda. Vill ni ha hjälp med underhåll av solcellerna och elcertifikat? Hur vill ni göra med överskottsel - sälja eller använda? Vill ni installera laddboxar till era medlemmar, presentera på display hur solcellsanläggningen presterar etc? Det finns massor med möjligheter med andra ord.

Vi på Paxcell hjälper gärna er bostadsrättsförening att komma igång

Sammanfattning av solceller till bostadsrättsföreningar

  • Tillstånd: Solceller kräver styrelsegodkännande eller beslut på stämma.

  • Solel: Används i fastigheten, av hyresgäster och överskottet säljs till elnätet.

  • Moms på solel: Om omsättningen överstiger 80 tkr/år appliceras moms på såld el.

  • Momsavdrag: Delvis avdrag på moms vid inköp av solceller.

  • Bygglov: Krävs vanligen inte för solceller som följer takets lutning.

  • Energiskatt: Anläggningar under 500 kW är befriade från energiskatt.

  • Solcellsbidrag: Tyvärr finns inget solcellsbidrag tillgängligt för BRF:er i dagsläget.

  • Skattereduktion: 60 öre/kWh fås om huvudsäkringen är under 100 A.